Sociale media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Voor jongeren en adolescenten die proberen uit te zoeken wie ze zijn en wat ze willen in het leven, kan het best een uitdaging zijn om dit te doen terwijl ze zoveel informatie zien op sociale media. Lees er meer over in deze blog!
Sociale media en socialisatie
Het gebruik van sociale media zoals Instagram, YouTube en Tiktok is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Ondanks dat er veel positieve gevolgen zijn aan het gebruik van sociale media, laat recent onderzoek ook steeds duidelijker zien dat sociale media negatieve effecten kan hebben. Zo kan overmatig gebruik van sociale media ervoor zorgen dat de mentale gezondheid wordt aangetast. Denk hierbij aan het ontwikkelen van depressieve gevoelens of sociale angst.
Een van de aspecten van de ontwikkeling van jongeren en adolescenten waar sociale media een belangrijke rol bij speelt is socialisatie. Socialisatie is het proces van het ontwikkelen van een identiteit. De vragen “wie ben ik?” en “wie wil ik zijn?” staan hierbij centraal. Tegenwoordig gebeurd een groot deel van deze persoonlijkheidsontwikkeling online. Jongeren en adolescenten gaan online met elkaar in gesprek, doen mee aan verschillende trends of posten content die past bij hun identiteit. Op deze manier leren ze meer over zichzelf en over de omgeving waar ze in leven.
Tiktok trends
Ondanks dat platforms zoals TikTok kunnen zorgen voor verbinding, zitten er ook een aantal gevaren aan de apps. Een groot gedeelte van de gebruikers is nog jong. Ongeveer 30% van de TikTok gebruikers zijn tussen de 13 en 17 jaar oud. Deze groep gebruikers is beïnvloedbaar en is nog niet in staat de gevolgen van hun acties goed in te schatten. Een ander gevaar van TikTok zijn het grote aantal aan challenges die viraal gaan op de app. Deze challenges worden, vaak zonder zelf goed na te denken over de mogelijk gevaarlijke gevolgen, nagedaan door andere mensen. Onze psycholoog Joris van Essen heeft onlangs een interview gegeven aan RTL Nieuws over een van deze TikTok challenges. Klik hier om dit artikel te lezen.
Negatieve gevolgen sociale media
Er worden elke dag een heleboel foto's en filmpjes online geplaats. Veel van deze content wordt gedeeld door mensen die we niet echt kennen, en is vaak bewerkt. Het geeft dus geen goed beeld van de realiteit. Toch kan de grote hoeveelheid aan bewerkte foto's en video's een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld en de manier waarop je over jezelf denk.
Daarnaast geven apps zoals TikTok een grote hoeveelheid aan informatie in een korte tijd. De informatie die je krijgt wordt ook zorgvuldig uitgekozen door een algoritme. Door dit algoritme zie je steeds meer video's over de onderwerpen waar je vaak naar kijkt. Dit kan een vertekend beeld geven van de realiteit en ervoor zorgen dat het moeilijker wordt om je eigen mening te vormen.
Het kan soms best een uitdaging zijn om een identiteit te ontwikkelen terwijl je overspoeld wordt met allerlei informatie op sociale media. Het kan een negatief effect hebben op onder andere je zelfbeeld, maar sociale media heeft daarnaast ook nog een verslavend effect. Heb je na het lezen van deze blog vragen of ben je op zoek naar een psycholoog? Plan een gratis adviesgesprek of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken!
Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.