Een alcohol, drugs, game of gokverslaving komt veel voor. Naast dat het een grote impact heeft op het leven van de persoon die verslaafd is, heeft het ook een grote invloed op de omgeving. Lees in deze blog meer over de rol van familie en vrienden in een verslaving.  

Een familielid of vriend met een verslaving 

Verslaving komt veel voor in Nederland. Volgens recente cijfers zijn er ongeveer 1,8 miljoen mensen verslaafd in Nederland. Het zou dus goed kunnen dat een van jouw familieleden of vrienden verslaafd is. Als een van je ouders verslaafd is (geweest), heeft dit negatieve effecten op jouw ontwikkelen. Je kan niet vertrouwen op goede zorg van je ouder. Wellicht schaam je je voor je ouder of heb je het gevoel dat je meer verantwoordelijkheden draagt dan hij of zij. Ook is de kans groter dat je zelf psychische problemen of een verslaving ontwikkeld, als een van je ouders verslaafd is.  

Als je een kind hebt dat verslaafd is, roept dit vaak verschillende gevoelens op. Denk hierbij aan verdriet, schuld, schaamte en boosheid. Als ouder probeer je je kind zo goed mogelijk te helpen, maar soms heeft dit een tegengesteld effect.  

Iemand die verslaafd is gebruikt iets externs om zich anders te voelen dan dat hij of zij voelt. Als een partner verslaafd is, kan dit lastig zijn. Je maakt je zorgen om zijn of haars gezondheid. Misschien liegt je partner wel tegen je, maar geeft hij of zij dat niet toe. Dit kan veel stress en onzekerheid opleveren in de relatie.  

De rol van steun en betrokkenheid 

Als naaste kan jij veel betekenen voor een dierbare die kampt met een verslaving. Als naaste kan je in een vroege fase van de verslaving het gebruik signaleren en bespreekbaar maken. Daarnaast kun je iemand motiveren om te stoppen of minderen. Als naaste ken je iemand vaak beter dan de rest van de buitenwereld, waardoor jij wellicht makkelijker door bepaald gedrag heen kijkt. Je kunt aanbieden om degene te helpen met het stoppen van gebruiken en samen te zoeken naar de juiste hulp.  

Wanneer een dierbare al verder is in het verslavingsproces en in behandeling zit, heeft het positieve effecten om als naaste betrokken te worden bij de behandeling. De kans dat iemand die verslaafd is terugvalt is kleiner als hij of zij steun ervaart vanuit de omgeving. Daarnaast wordt de kans dat iemand zijn verslaving overwint groter als de omgeving meewerkt aan het herstel.  

Ondanks dat jij als naaste veel kan betekenen voor iemand met een verslaving, zijn naasten zelf ook een risicogroep door de zorg die ze geven. Het is daarom belangrijk om te investeren in het mentale welzijn van naasten. In een behandeling is er doorgaans ruimte voor de rol van de naaste.  

Wat kan jij doen?  

Als naaste kun je iemand niet genezen van een verslaving, hoe graag je dit wellicht ook zou willen. Dit is iets waar diegene grotendeels zelf verantwoordelijk voor is. Wel kun je iemand met een verslaving ondersteunen in het proces. Hier zijn enkele tips:  

  • Zoek ondersteuning in je eigen omgeving, praat bijvoorbeeld met lotgenoten 
  • Wees duidelijk in wat je wil en wat je verwacht. Geef je grenzen aan 
  • Behandel degene met een verslaving zoals je zelf ook graag behandeld zou willen worden 
  • Zoek rust en ontspanning voor jezelf 
  • Geef complimenten over dingen die iemand wel goed doet. Neem ook verantwoordelijkheid voor jezelf, schuif niet alles af op de ander 

Er zijn nog veel meer tips voor naasten van iemand met een verslaving. Wat werkt, is per persoon en situatie afhankelijk.  

Let op! Bij Psycholoog.nl bieden we geen verslavingszorg. Bij organisaties zoals Jellinek, het Trimbos Instituut en Tactus kunt u meer informatie vinden over verslavingszorg.  

Bij Psycholoog.nl bieden we online hulp bij mentale klachten zoals angst, depressie of stressklachten. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Bij Psycholoog.nl helpen we je hier graag bij. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Movember: meer dan een Snor

(30-10-2024)

Of je nou je snor laat staan of niet, er moet meer aandacht komen voor de mentale gezondheid van mannen. Lees hier meer over Movember! Lees verder

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug in je Ritme na de Vakantie

(9-9-2024)

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn 7 tips om weer terug in je ritme te komen na de vakantie! Lees verder