Een slanke lichaamsbouw, een effen huid en glanzend haar: schoonheidsidealen. We zijn er allemaal bekend mee. De één streeft ze na, en de ander verafschuwd ze. Maar wat voor macht hebben deze schoonheidsidealen? En wat voor effect kunnen ze hebben op jouw mentale gesteldheid? Lees er meer over in deze blog.
Schoonheidsidealen
'Perfecte' beelden worden verspreid via media, binnen sociale netwerken en via reclame. Zo ontstaan de schoonheidsidealen waar we vandaag de dag allemaal bekend mee zijn. Van jongs af aan worden we al geconfronteerd met deze idealen, ondanks dat ze vaak onrealistisch zijn. Wanneer iemand niet aan deze normen voldoet, kan dit leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid. Dit gevoel wordt nog versterkt door de voortdurende vergelijking met anderen. Deze vergelijking kom je tegen op straat, maar ook steeds meer via sociale media. Je lijkt er niet onderuit te kunnen komen.
Invloed van negatieve ervaringen
Negatieve ervaringen, zoals pesten, afwijzing of kritiek op basis van uiterlijk, kunnen diepe littekens achterlaten. Voor sommigen kan één negatieve opmerking al voldoende zijn om jarenlange onzekerheid te voelen. Deze ervaringen kunnen ertoe leiden dat iemand zich terugtrekt, minder zelfvertrouwen heeft en zelfs obsessieve gedachten kan ontwikkelen over het uiterlijk. Extreem focussen op uiterlijke imperfecties kan in sommige gevallen zelfs leiden tot stoornissen zoals body dysmorphic disorder (BDD), waarbij iemand een vertekend beeld heeft van het eigen uiterlijk.
De vicieuze cirkel van onzekerheid
Onzekerheid of een minderwaardigheidsgevoel over het uiterlijk kan zichzelf in stand houden door een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en gedragingen. Iemand die onzeker is over zijn of haar uiterlijk, kan zich bijvoorbeeld terugtrekken uit sociale situaties om afwijzing te vermijden. Dit isolement kan echter de onzekerheid verder versterken, omdat het de mogelijkheid wegneemt om positieve sociale ervaringen op te doen die het zelfbeeld kunnen verbeteren. Daarnaast kan iemand zichzelf constant bekritiseren of obsessief bezig zijn met het verbeteren van hun uiterlijk, zonder ooit tevreden te zijn met het resultaat.
Tips
Het overwinnen van onzekerheid over uiterlijk is een uitdaging, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele stappen die kunnen helpen:
-
Bewustwording en acceptatie: Overwinnen van onzekerheid begint met het erkennen van je onzekerheden en het begrijpen dat niemand perfect is. Acceptatie van jezelf, inclusief de imperfecties, is een belangrijke stap naar het vergroten van je zelfvertrouwen.
-
Verminderde focus op uiterlijk: Probeer je minder te richten op uiterlijke kenmerken en meer op je innerlijke kenmerken. Dit kan helpen om je zelfbeeld te verschuiven van uiterlijk naar persoonlijkheid. Zo vergroot je jouw zelfvertrouwen van binnenuit, waardoor het uiterlijk een steeds kleinere rol zal gaan spelen.
-
Positieve kringen: Omring jezelf met mensen die je steunen en waarderen om wie je bent, niet om hoe je eruitziet. Positieve vrienden en familie om je heen, kunnen een boost geven aan je zelfvertrouwen.
-
Beperken van Sociale Media: Sociale media kunnen een grote oorzaak van onzekerheid zijn. Door je tijd op sociale media te beperken en je bewust te zijn van de onrealistische beelden die vaak worden getoond, kun je jezelf beschermen tegen onnodige zelfkritiek.
- Professionele hulp: Als de onzekerheid die je ervaart je dagelijks leven beïnvloedt, kan het nuttig zijn om met een psycholoog te praten. Therapie kan helpen om onderliggende oorzaken van onzekerheid aan te pakken en strategieën te ontwikkelen om hiermee om te gaan. Samen met een psycholoog zoek je dan naar acceptatie en het loslaten van obsessieve gedachten rondom het uiterlijk.
Bij Psycholoog.nl kunnen we jou ondersteunen als je kampt met onzekerheden door schoonheidsidealen. Neem contact op met ons aanmeldteam om te bespreken wat we voor je kunnen betekenen. Lees hier meer over onze werkwijze. Neem contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht
Bronnen:
Mills, J. S., Shannon, A., & Hogue, J. (2017). Beauty, body image, and the media
Fioravanti, G., Bocci Benucci, S., Ceragioli, G., & Casale, S. (2022). How the exposure to beauty ideals on social networking sites influences body image: A systematic review of experimental studies.
Poorani, A. (2012). Who determines the ideal body? A Summary of Research Findings on Body Image.