Het aanbrengen van een routine kan een goede manier zijn om meer grip te krijgen op het leven. Dit geldt ook voor mensen die worstelen met angst en depressie. Hoewel routine misschien klinkt als een simpel concept, kan het juist een anker zijn dat stabiliteit en rust brengt in je hoofd.  

Hoe routine angst vermindert 

Voor mensen met angst kan het onbekende verlammend werken. Routine kan helpen om een duidelijke lijn te trekken tussen wat je kunt beheersen. Als je weet wat je op een dag moet doen en wanneer, wordt het minder beangstigend.  

Beslissingen nemen kan angstig en overweldigend zijn. Routine elimineert de noodzaak om voortdurend keuzes te maken. Wanneer dagelijkse taken automatisch verlopen, voorkom je dat je de hele dag door beslissingen moet nemen, wat je mentale energie kan besparen.  

Angst gaat vaak gepaard met slaapproblemen. Een vaste routine voor het slapengaan, zoals elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan en het beperken van schermtijd voor bed helpt het lichaam te ontspannen. Dit verbetert de slaapkwaliteit, wat op zijn beurt de angst kan verminderen.  

Routine en depressie: structuur als hulpmiddel 

Depressie kan zorgen voor een gevoel van apathie en onvermogen om zelfs de eenvoudigste taak uit te voeren. Routine geeft richting aan je dag en moedigt je aan om in beweging te blijven, zelfs wanneer je geen energie of motivatie voelt. Een kleine stap, zoals elke ochtend je bed opmaken, kan helpen om het gevoel van machteloosheid doorbreken.  

Depressie kan het moeilijk maken om voldoening te halen uit het leven. Een dagelijkse routine creëert echter kleine momenten van succes. Het afronden van taken kan helpen om een gevoel van prestatie en controle te ervaren.  

Mensen met een depressie hebben vaak moeite om voor zichzelf te zorgen, zoals gezond eten, sporten of zelfs douchen. Routine kan deze basale vormen van zelfzorg in je dag inbouwen. Door regelmaat in deze activiteiten aan te brengen, kan het makkelijker worden om voor jezelf te zorgen.  

Het opbouwen van een effectieve routine 

Hier zijn een aantal tips die kunnen helpen om een effectieve routine op te bouwen:  

  • Begin klein: begin met kleine, haalbare doelen. Bijvoorbeeld, zet je wekker elke dag op hetzelfde tijdstip of neem elke dag 10 minuten de tijd om te wandelen 
  • Wees flexibel: er zullen dagen zijn waarop dingen anders lopen. Dat is normaal. Wees niet te streng voor jezelf als je van je routine afwijkt.  
  • Focus op zelfzorg: integreer activiteiten in je routine die gericht zijn op zelfzorg. Denk aan beweging, ontspanning en sociale verbinding. Deze zijn cruciaal voor zowel je fysieke als mentale welzijn.  
  • Zoek professionele ondersteuning: als je merkt dat het moeilijk is om een routine vast te houden kan het nuttig zijn om een therapeut te zoeken. Ook als deze tips niet genoeg zijn om je te helpen met je angst klachten of sombere gevoelens, kan het helpend zijn om hier met een psycholoog te praten.  

Routine kan voelen als een klein schild tegen een grote strijd tegen angst en depressie, maar het kan een goed hulpmiddel zijn. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen met gevoelens van angst en depressie. Neem gerust contact op met ons aameld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Waarom keuzestress steeds meer voorkomt in de maatschappij

(10-9-2024)

Tegenwoordig hebben we een oneindige mogelijkheid aan keuzes. Dit kan zorgen voor stress, angst. Maar hoe ontstaat keuzestress en waarom komt het steeds meer vo… Lees verder

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Veelvoorkomende misvattingen over OCD

(29-8-2024)

Obsessieve-compulsieve stoornis is een complexe stoornis waar nog vaak misvattingen over bestaan. Lees er enkele in deze blog! Lees verder