Stel je voor dat je nu in de trein zit. Om je heen zijn veel andere mensen waar je heel weinig of niks over weet. Wat zou je denk je eerder doen: achter je werk, telefoon of boek verstoppen of contact proberen te leggen met de mensen om je heen? In de tijd van tegenwoordig raken we steeds meer vervreemd van elkaar. We zijn steeds minder benieuwd naar elkaar en we zijn steeds terughoudender in het contact leggen met de mensen om ons heen. Maar wat zou er gebeuren als je wel contact zou zoeken met de vreemden om je heen?   

Moderne samenleving en eenzaamheid  

In deze samenleving hebben mensen steeds vaker last van eenzaamheid. Isolement en eenzaamheid hebben negatieve effecten op onze mentale en fysieke gezondheid. Het kan leiden tot steeds meer sombere en depressieve gevoelens. Een oprecht en betekenisvol gesprek met iemand kan je soms minder alleen laten voelen. We hebben gedurende dag zo veel mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Toch neigen we eerder naar afzondering dan naar contact leggen met de vreemden om ons heen.  

Waarom praten we zo weinig met vreemden?  

Het is toch best vreemd dat we vaak omringd zijn door elkaar, maar doen alsof we de ander niet zien. Dit terwijl we als mensen sociale wezens zijn en best veel behoefte hebben aan sociaal contact. Hoe komt het eigenlijk dat we weinig praten met de onbekenden om ons heen. Het kan bijvoorbeeld komen doordat we vaak worden opgevoed met het idee dat alles wat anders of vreemd van ons is gevaarlijk is.

Bovendien hebben mensen vaak het gevoel dat een onbekende helemaal niet staat te wachten op contact. In de terughoudendheid speelt ook een angst voor afwijzing een grote rol. Daarbij denken we vaak dat we meer behoefte hebben aan alleen zijn dan in contact leggen met onbekenden om ons heen. Toch blijkt dat we het leuker vinden dan we denken! Uit onderzoek bleek dat ondanks dat mensen in de bus in eerste instantie dachten dat ze liever alleen zaten, ze uiteindelijk een positiever gevoel kregen wanneer ze de opdracht volbrachten om met vreemden te praten.

Waarom zouden we eigenlijk meer contact moeten leggen met elkaar?

Elke interactie die we kunnen hebben met de mensen om ons heen is een kans om meer te weten te komen over het verhaal achter een persoon. We kunnen veel leren van de mensen om ons heen. Naast dat we veel van elkaar kunnen leren, heeft het contact leggen met vreemden ook een aantal voordelen voor ons mentale welzijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat het praten met vreemden ons blijer, gelukkiger, meer verbonden met de omgeving en minder eenzaam kan laten voelen. Zelfs de kleine interacties zoals korte gesprekken kunnen al een grote invloed hebben op onze gemoedstoestand. Daarbij geeft het contact leggen met vreemden ons een goede mogelijkheid om onze sociale vaardigheden te verbeteren. 

Hoe kan je meer contact leggen met de mensen om je heen?  

  • Begin klein: probeer oogcontact te maken en mensen te groeten die je tegenkomt.  
  • Signaleren: Let goed op de lichaamshouding van de personen om je heen. Iemand die lacht en een open houding heeft, staat bijvoorbeeld meer open voor een gesprek dan iemand die van je wegdraait of oortjes in heeft.  
  • Wees benieuwd naar elkaar: een oprechte vraag kan al een begin zijn van een goed gesprek. Diepe conversaties leiden tot meer geluk en welzijn. Het is echter niet altijd makkelijk om kwetsbaar, open en eerlijk te zijn. Het is ook belangrijk dat je je fijn voelt hierbij. Bij de juiste persoon kun je vaak wel op je gemak genoeg voelen om je meer kwetsbaar op te stellen in het gesprek. Een vreemde is dan al snel geen vreemde meer!  
  • Ga niet uit van het ergste: Het kan zijn dat je het al spannend genoeg vindt om tegen mensen te praten. Het praten met vreemden kan ook een goede oefening zijn om beter met deze (sociale) angst om te gaan. Het voordeel van een vreemde is dat de kans dat je ze nog een keer terug gaat zien kleiner is. Ga niet van het ergste scenario uit. Vaak vinden mensen het ook erg gezellig als je een klein praatje begint te maken.  

Heb je last van eenzaamheid of heb je moeite in de omgang met anderen? Onze psycholoog kan je hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op en ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Ga hier terug naar het blogoverzicht

 

Bronnen:

Epley, N., & Schroeder, J. (2014). Mistakenly seeking solitude. PsycEXTRA Dataset. doi:10.1037/e578192014-009 

Keohane, J. (2022). De kracht van onbekenden: Ontdek het plezier van contact in een individuele wereld (1ste editie). HarperCollins. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Effectieve communicatietechnieken voor gezonde relaties

(30-7-2024)

Tips en strategieën voor betere communicatie in persoonlijke en werk-gerelateerde relaties. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Hoe bied je een luisterend oor door actief te luisteren?

(16-7-2024)

Wanneer je een luisterend oor bied, dan is het belangrijk om actief naar andermans problemen te luisteren. Lees verder

De kracht van visualisatie: hoe je je doelen kunt bereiken door ze voor je te zien

(27-6-2024)

Zet de kracht van je verbeelding in om je dromen werkelijkheid te maken! Lees verder