Communiceren is iets wat we de hele dag door doen, zo ook met onze partner. Als jullie goed communiceren, is dit een basis voor een open en eerlijke relatie. Toch gebeurt dit niet altijd. Negatieve communicatiepatronen kunnen zorgen voor frustratie en onbegrip.
Wat is het belang van goede communicatie?
Gedurende de dag communiceer je met veel mensen, zowel verbaal als non-verbaal. Een goede communicatie helpt je om goede relaties op te bouwen met de mensen om je heen, en dus ook met je partner. Een goede communicatie heeft een aantal voordelen. Door open en eerlijk te praten, kan je bijvoorbeeld helpen om emotionele intimiteit te ontwikkelen. Daarnaast kan het je helpen bij het opbouwen van vertrouwen.
Een goede communicatie is ook essentieel bij het omgaan met conflicten. Het stelt je in staat om meningsverschillen te bespreken, oplossingen te vinden en meningsverschillen te bespreken. Daarnaast kan het helpen bij het voorkomen van misverstanden. Door ervoor te zorgen dat boodschappen duidelijk overkomen, wordt verwarring voorkomen.
Welke communicatiepatronen zijn er?
Het onderzoeken van de communicatiepatronen tussen jouw en je partner kan je helpen om elkaar beter te begrijpen en niet-helpende patronen te identificeren. Hieronder worden enkele communicatiepatronen verder toegelicht:
- Verbale en non-verbale communicatie: onderzoek welke taal, toon en woordkeuze jij en je partner gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld passief, of juist agressief zijn. Bekijk daarnaast elkaars lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Deze dragen bij aan de interpretatie van de boodschap.
- Communicatiepatronen tijdens conflicten: wellicht verschillen jullie patronen wanneer er een conflict is. Bespreek deze verschillen, zodat er meer inzicht ontstaat. Klapt je partner bijvoorbeeld dicht als jij iets onder de aandacht brengt, of gaat hij of zij gelijk in de aanval?
- Generalisatie: het gebruik van termen als ‘nooit’ of ‘altijd’ zijn negatieve uitspraken die kunnen leiden tot defensieve reacties van de ander.
- Stonewalling: dit is het volledig vermijden van communicatie en het afsluiten van de partner. Dit kan een gevoel van afwijzing bij de ander oproepen, en het maakt het moeilijk om over problemen te praten.
- Passieve agressie: je kunt bijvoorbeeld je partner negeren of sarcastische opmerkingen maken. Een andere manier van passieve agressie is het opzettelijk niet uitvoeren van taken. Dit kan zorgen voor frustratie bij de ander en zit open communicatie in de weg.
Dit zijn enkele voorbeelden van communicatiepatronen die wellicht een open en eerlijke communicatie in de weg kunnen staan.
Hoe kun je je communicatiepatronen verbeteren?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om niet helpende communicatiepatronen te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld proberen om elkaar uit te laten praten en niet te onderbreken. In een discussie hebben we vaak de neiging om vooral op de fouten van de ander te focussen. Praat vanuit je eigen gevoel en behoeften, geef een ik-boodschap.
In de hitte van een discussie is het verleidelijk om vooral je eigen punt over te brengen, en eigenlijk niet zo zeer te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Probeer eerst na te denken over wat de ander zegt, voordat je een reactie geeft. Je kunt proberen het antwoord van de ander samen te vatten, zodat je zeker weet dat je het goed begrepen hebt.
Je hoeft tijdens een ruzie of discussie de ander niet altijd te overtuigen van jouw gelijk. Het is ook akkoord als je het niet altijd met elkaar eens bent. Accepteer dat de ander anders is, zowel in overtuigingen als in de manier van communiceren. Daarnaast is het goed om de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’ zoveel mogelijk te vermijden. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen meer inzicht te krijgen in je communicatiepatronen en meer passende communicatiepatronen aan te leren. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Let op, het is bij Psycholoog.nl niet mogelijk om relatietherapie te volgen.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.