Long Covid, ook wel bekend als het post-Covid-19-syndroom, heeft de levens van talloze mensen wereldwijd veranderd. Deze aandoening veroorzaakt aanhoudende symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en mentale mist die weken of zelfs maanden kunnen aanhouden. CGT heeft zich naar voren geschoven als veelbelovende benadering voor het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit van Long Covidpatiënten.

Wat is CGT?

CGT is een therapievorm die zich richt op het begrijpen en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragspatronen die bijdragen aan emotionele en fysieke problemen. Voor Long Covid patiënten biedt CGT verschillende voordelen. Ten eerste richt het zich op het verminderen van angst en depressie, veelvoorkomende symptomen bij deze patiënten. Door het aanpakken van catastrofaal denken en het leren van effectieve coping strategieën, kan CGT de emotionele last verminderen en het zelfvertrouwen vergroten.

Daarnaast kan CGT patiënten helpen bij het omgaan met fysieke symptomen zoals vermoeidheid en kortademigheid. Door de geleidelijke blootstelling aan activiteiten en het leren van pacing-technieken, kunnen patiënten hun fysieke activiteiten op een beheersbare manier verhogen zonder overbelasting. Dit kan bijdragen aan het verbeteren van de fysieke conditie en het herwinnen van een gevoel van controle over het lichaam.

Wat zijn de mogelijke positieve effecten?

CGT toepassen op Long Covid patiënten is niet iets wat al lang gedaan wordt. Toch zijn er wel voordelen duidelijk naar voren komen:

  • Emotionele last verminderen: CGT richt zich op het verminderen van veelvoorkomende symptomen zoals angst en depressie, die beide vaak voorkomen van Log Covid patiënten. Door het aanpakken van negatieve denkpatronen en het aanleren van effectieve coping strategieën, kan CGT de emotionele last verminderen.
  • Herstructurering van gedachten: een kernaspect van CGT is het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en overtuigingen. Long Covid patiënten ervaren vaak angstige gedachten over hun gezondheid en toekomst, en CGT helpt deze denkpatronen te herkennen en te vervangen door realistischere en positievere gedachten, wat stress kan verminderen en het algemeen welzijn verhogen.

Om CGT een zo effectief mogelijk effect te laten hebben zijn er factoren die dit kunnen beïnvloeden:

  • Individuele behandeling: Het is belangrijk om op te merken dat CGT geen universele behandeling is, het moet worden aangepast aan de unieke behoeften van elke patiënt. Het succes van CGT is deels afhankelijk van de therapeutisch relatie en de actieve betrokkenheid van de patiënt bij het aanleren en toepassen van nieuwe vaardigheden.
  • Complementaire behandelingen: hoewel CGT potentieel biedt kan het effectiever zijn wanneer het wordt gecombineerd met andere behandelingen, zoals fysiotherapie, ergotherapie en medische zorg. Een geïntegreerde aanpak kan de algehele uitkomsten voor Long Covid patiënten verbeteren.

Psycholoog.nl is niet gespecialiseerd in het behandelen van Long Covid klachten. Afhankelijk van de ernst van de klachten zou Psycholoog.nl wel ondersteuning kunnen bieden. Neem contact op met ons aanmeldteam om de mogelijkheden te bespreken.

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je last hebt van angst of depressieve klachten. Onze psychologen zijn gespecialiseerd in CGT. Heb je behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Klik dan hier.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

De impact van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op relaties

(26-6-2024)

Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kan een negatieve impact hebben op relaties, lees er in deze blog meer over! Lees verder

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder