Coaching is een manier van begeleiding die gericht is op zelfontwikkeling. Een coach heeft vaak een brede focus. Je kunt denken aan het ervaren van meer geluk in het leven, maar ook assertiever worden op werk. Je kunt bijvoorbeeld ook te veel stress ervaren: wat is er nodig om dit te verminderen? Je hoeft niet per se psychische klachten te ervaren om contact te zoeken met een coach. Meer uit jezelf willen halen is reden genoeg. Een coach kan je hierbij begeleiden.
Wanneer kies je voor een coach en wanneer voor een psycholoog?
Coaches richten zich meer op het heden en de toekomst. Een coach zal samen met jou op zoek gaan naar wie je bent en wie je wilt zijn, wat je kunt en wat je zou willen kunnen, en wat je doelen zijn in het leven. Persoonlijke ontwikkeling staat hier op de voorgrond. De focus zal tijdens de gesprekken bijvoorbeeld niet liggen op het minder onzeker zijn, maar juist op het krijgen van meer zelfvertrouwen.
Psychologen zijn daarentegen gedragsdeskundigen die veelal zich bezighouden met gebeurtenissen in het verleden en de klachten en/of gevolgen die deze gebeurtenissen met zich mee hebben gebracht. Vaak gaat het ook om (hevige) psychische klachten. Samen met een psycholoog ga je aan de slag om je klachten te verminderen.
Zo zijn er ook veel psychologen die als specialisatie coaching hebben. Ze kijken dan niet alleen naar psychische klachten maar ook naar jouw ontwikkelmogelijkheden. Het is soms lastig om een lijn te trekken tussen wanneer iemand meer baat heeft bij therapie of wanneer coaching een betere optie zou zijn. Te weinig assertiviteit, een burn-out en een depressie kunnen in het verlengde van elkaar liggen. Voor alleen ‘meer assertiviteit’ zou je misschien naar een coach gaan. Sub-assertiviteit kan echter ook het gevolg zijn van een depressie. Dan is een psycholoog bezoeken misschien verstandiger.
Hoe ziet zo'n coaching traject er dan uit?
Iedere coach gebruikt een andere aanpak. Het uiteindelijke doel en onderdelen van de verschillende coaches zijn vaak wel gelijk. Het is belangrijk voor een coach om jou als persoon te leren kennen. Wat is je hulpvraag? Wat zijn je doelen en waar loop je tegenaan tijdens het realiseren van deze doelen? En, erg belangrijk: is er een goede klik tussen jullie? Het is belangrijk dat de persoonlijkheid en aanpak van de coach aansluit bij wat jij belangrijk vindt in een coachrelatie.
Vervolgens komt de focus vaak te liggen op reflectie. Dit kan helpen om je situatie wat duidelijker te krijgen. Vaak zal een coach doorvragen op je ervaringen en gedrag. Wat vind je al wel goed gaan? Wat kan beter? Hoe ziet de gewenste situatie er voor jou uit? Oftewel: wat wil je? Wat je wilt is vaak bepalend voor het traject dat je samen met je coach gaat doorlopen. Samen met je coach ga je kijken hoe je tot deze gewenste situatie kunt komen.
Tot slot worden de plannen in praktijk gebracht. Tijdens dit proces gaan de gesprekken met je coach gewoon door. De coach denkt met je mee, geeft je wanneer nodig feedback en biedt ondersteuning.