Laat jij anderen liever niet te dichtbij komen? En heb je moeite met het aangaan van langdurige relaties? Dan kan het zijn dat je net zoals vele anderen de angst hebt om je te binden. Maar wat is bindingsangst nou precies? En hoe ontwikkelt het zich eigenlijk? 

Wat is bindingsangst? 

Bindingsangst is de angst om je aan iemand te binden: je bent bang om uiteindelijk afgewezen te worden. Om afwijzing te voorkomen probeer je anderen altijd op een afstandje te houden. Je kunt het daarom lastig vinden om een langdurige relatie aan te gaan met anderen.  

Als je last hebt van bindingsangst hoeft dit niet te betekenen dat je dat ook echt van jezelf doorhebt. Je kan jezelf bijvoorbeeld voorhouden dat je niemand echt leuk genoeg vindt, of dat je je vrijheid gewoon erg belangrijk vindt. Je kan echter wel aan jezelf merken dat je bijvoorbeeld moeite hebt met intimiteit, of dat je erg kritisch bent als je in een relatie zit of een potentiële partner ontmoet. Je kunt geneigd zijn om emotioneel afstand van je partner te houden, of je schakelt je gevoelens vaak uit. Bovendien kun je vermijden om over de toekomst na te denken met je partner, of vaak twijfels hebben over je relatie.  

Hoe ontwikkelt bindingsangst zich?  

Bindingsangst is eigenlijk een diepliggende angst die zich ontwikkelt vanuit ervaringen die je hebt meegemaakt. Je kunt bijvoorbeeld vroeger als kind onveilig zijn gehecht aan je ouders. Een onveilige hechting ontwikkelt zich bijvoorbeeld als je ouders weinig of nooit rekening hielden met je gevoelens en/of je behoeften. Ook kun je bindingsangst ontwikkelen als je veel met pesten te maken hebt gehad, of op een andere manier een tekort aan veiligheid en vertrouwen hebt gekregen.  

De manier waarop je als kind gehecht bent, bepaalt jouw beeld voor latere relaties. Het vormt een beeld voor jou over hoe relaties horen te zijn. Dus: ben je onveilig gehecht, dan zal je eerder geneigd zijn om onbewust op zoek te gaan naar onveilige relaties omdat die overeenkomen met jouw beeld over relaties en wat je gewend bent. Voor bindingsangst geldt dat je hebt geleerd dat je gevoelens en behoeften niet geldig zijn. Je mocht je gevoelens niet uiten of er was geen ruimte voor, bijvoorbeeld omdat je ouders of verzorgers het zelf te druk hadden. Het gevolg hiervan is dat je je eigen gevoelens niet serieus neemt of zelfs ontkent. In relaties ben je afstandelijk. Als iemand te dichtbij komt kap je het gauw af. Hieronder zit vaak een gebrek aan zelfvertrouwen verborgen. Je mocht niet volledig jezelf zijn, met al je gevoelens en behoeften en je hebt dus het idee gekregen dat wat jij denkt en voelt er niet mag zijn. Dit uit je om die reden dan ook niet als je in een relatie zit. 

Hoe kan bindingsangst je relatie beïnvloeden? 

Als je moeite hebt om je echt te binden in een relatie brengt dit vaak problemen met zich mee. Er is vaak afstand tussen jou en je partner. Deze afstand voelt veiliger voor je. Je bent bang dat wanneer je wel emotionele of fysieke toenadering zoekt je de ander gaat verliezen. Soms zorgt het er zelfs voor dat een relatie wordt verbroken omdat je partner bijvoorbeeld wel meer behoefte heeft aan een diepgaandere connectie, of gemengde signalen van je krijgt. Zo zoek je aan de ene kant misschien wel toenadering en toon je liefde, echter aan de andere kant duw je dit allemaal weg als het te veel wordt of te dichtbij komt.  

Hoe ga je om met bindingsangst? 

Bindingsangst betekent niet dat je geen relatie wilt maar je wordt simpelweg te veel belemmerd door de angst die je voelt. Het is een beschermingsmechanisme dat je misschien eerder wel nodig had. Als je echter nu in een goede relatie zit is dit mechanisme te scherp afgesteld. 

Het is belangrijk dat je erkent en accepteert dat je problemen hebt met het binden aan anderen. Bovendien is het belangrijk dat je je gevoelens probeert toe te laten in plaats van deze weg te drukken. Samen met een psycholoog kan je op zoek gaan naar de oorzaken van jouw bindingsangst en welke patronen dit met zich meebrengt. Vervolgens ga je werken aan het doorbreken van deze vaak hardnekkige patronen.  

Voel jij je belemmerd in het aangaan van intieme relaties? Samen met een psycholoog kun je onderzoeken welke hechtingsstijl je hebt, hoe dit zich uit, waar je angst vandaan komt en hoe je met bindingsangst om kunt gaan. Bij psycholoog.nl kunnen wij jou helpen. Neem contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Hoe een veilige hechting een relatie in stand houdt

(24-6-2024)

Een veilige hechting zorgt ervoor dat een gezonde, waardevolle en langdurige relatie kan ontstaan en stand kan houden. Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder