Bij psycho-educatie geeft een psycholoog jou of jouw naasten meer informatie over je klachten en handvatten om hier mee om te gaan. Ook kunnen jouw vragen beantwoord worden. 

Wat is psycho-educatie? 

Tijdens psycho-educatie geeft een psycholoog je voorlichting en advies met betrekking tot je psychische klachten. Als je last hebt van psychische klachten heb je soms behoefte aan informatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij aandacht en concentratieproblemen of bij depressiviteit.

Bij depressiviteit voel je je vaak waardeloos, slaap je te weinig en beleef je geen plezier. Je zou graag willen zeggen: “Ok, nu ga ik het allemaal anders doen. Ik ga meteen iets ondernemen.” Maar dat is nu juist het lastige, je hebt geen fut. Je twijfelt over jezelf of je weet zeker dat je plan gaat mislukken. Het is dan goed om uitgelegd te krijgen dat deze worsteling juist bij de problematiek hoort en je dus de tijd mag nemen om hier stap voor stap mee aan de slag te gaan.

Lees hier meer over veelvoorkomende klachten.

Waarom psycho-educatie? 

Als eerste kan een psycholoog jou achtergrondinformatie geven over de oorsprong van klachten en handvatten geven om ermee om te gaan. Er zijn uiteraard veel therapieën beschikbaar die jou kunnen helpen, zoals cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Maar soms helpt een informatiebijeenkomst al heel veel.

In een groep of alleen krijg je voorlichting over jouw psychische klachten. Je leert bijvoorbeeld wat veelvoorkomende oorzaken zijn bij een bepaalde klacht, of hoe vaak verschillende soorten problemen voorkomen in de samenleving. Die informatie kan helpen om jouw klachten een plek te geven.

Wanneer je het moeilijk hebt in het leven, heb je niet altijd alles in de hand. Soms overkomt je iets waar je gewoon geen invloed op hebt. Aan gedrag kun je wél wat doen, en ook hoe je met klachten en moeilijkheden omgaat. Ook daar krijg je tips en handvatten voor tijdens psycho-educatie. 

Tot slot krijg je advies. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bewegen helpt bij depressiviteit. Denk aan wandelen, fietsen of voetballen. Tijdens psycho-educatie krijg je uitleg over waarom dit werkt. Je leert hoe je beweging makkelijk kan integreren in je leven. Het kan rust geven om aan de slag te gaan met praktische tips. Je krijgt dan weer wat meer een gevoel van controle en zeggenschap terug.

Psycho-educatie kan samengaan met therapie. Soms geeft een psycholoog tijdens de therapie voorlichting en advies. Daarnaast gaan jullie dan meer de diepte in middels bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of schematherapie

Psycho-educatie voor familie en vrienden 

Psycho-educatie wordt soms ingezet voor familie en vrienden van een cliënt. Door voorlichting leer je meer over de oorzaken van een psychische klachten. Ook kan advies veel betekenen voor het dagelijks leven. Wanneer moet je je actief bemoeien met je naaste? Wanneer kun je iemand beter even met rust laten? Tijdens psycho-educatie krijg je antwoord op zulke vragen.

Heeft jouw naaste psychische klachten? Lees hier tips voor hoe je hiermee om kunt gaan.

Wil jij meer weten over je klachten en in gesprek gaan met een psycholoog?

Bij Psycholoog.nl kun je terecht voor psycho-educatie. Lees hier meer over de psycholoog die jou kan helpen.

Wil je eerst wat meer informatie over hoe Psycholoog.nl werkt? Lees hier meer over onze werkwijze.

Meer lezen over andere behandelmethoden? Ga terug naar het overzicht.

Veelgestelde vragen

Dat verschilt heel erg per persoon. Wij raden je aan om contact met ons op te nemen zodat we jouw hulpvraag goed in kaart kunnen brengen. Dit kan door een adviesgesprek in te plannen of door direct contact met ons op te nemen. 

Ja, onze psycholoog is gespecialiseerd in het geven van psycho-educatie en kan jou uitleg geven en handvaten bieden. Plan een adviesgesprek of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken.  

Nee, wij bieden enkel onverzekerde zorg. Dit betekent dat u de sessies zelf betaald. Wij hanteren geen wachtlijsten en u bent meestal al binnen een week aan de beurt. U heeft ook geen verwijsbrief nodig van de huisarts. Voor meer informatie over onze werkwijze kunt u hier klikken.  

Eline Vollema, Psycholoog.nl

Eline Vollema
Psycholoog.nl

Online psycholoog

 

Anna Leonte, Sol Psychotherapie

Anna Leonte
Sol Psychotherapie

Groningen

 

Wil je meer weten? Lees meer over deze behandelmethode in onze artikelen

De Kracht van Routine: Hoe Structuur Helpt bij Angst en Depressie

(13-9-2024)

Een routine kan ons helpen in het dagelijks leven, zo ook wanneer je last hebt van angstige en sombere gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Terug in je Ritme na de Vakantie

(9-9-2024)

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn 7 tips om weer terug in je ritme te komen na de vakantie! Lees verder

(on)gezonde Copingstijlen

(5-9-2024)

Van ongezonde naar gezonde coping: hoe pak je dit aan, en waar begin je? Lees verder

De Dag van de Seksuele Gezondheid

(4-9-2024)

4 september is het jaarlijks de dag van de Seksuele Gezondheid. Lees in in deze blog meer wat dit precies inhoudt! Lees verder