Dat mensen je in het leven gaan verlaten is verdrietig, maar ook een gedeelte van het leven. Het hoort erbij. Toch is dit idee voor sommige mensen erg angstig. Lees in deze blog meer over verlatingsangst en hoe je dit kan verminderen.  

Angst en vermijding 

Verlatingsangst kan worden omschreven als de angst dat belangrijke mensen in je leven je verlaten. Deze angst komt vaak voort uit de vroege kindertijd of uit je eerste relaties. Vaak zijn dit romantische relaties, maar dit kunnen ook vriendschappen of familierelaties zijn. Dit komt omdat bij romantische relaties de risico's hoger zijn en je je meer kwetsbaar opstelt.  

Als de verlatingsangst is ontstaan vanuit de kindertijd, kan dit komen door opvattingen of ideeën die gevormd zijn over een lange tijd doordat er als kind bepaalde behoeftes niet zijn vervuld. Voorbeelden hiervan zijn fysieke behoeften, veiligheid en emotionele waardering. Hierdoor kan er een vermijdende of angstige hechting ontstaan.  

Daarnaast moeten we als kind leren dat, ook al gaat een ouder even weg, dat de relatie met die ouder hetzelfde blijft. Als je vroeger als kind door je ouder naar school werd gebracht werd je ook altijd weer opgehaald. Er kan verlatingsangst ontstaan als een belangrijk iemand ziek wordt, doodgaat of als ouders gaan scheiden.  

Hoe kan verlatingsangst zich uiten?  

Verlatingsangst kan vele vormen aannemen, maar er zijn grofweg drie manieren waarop verlatingsangst zich kan uiten: 

  • Saboteren: iemand die saboteert zoekt fouten bij de ander en laat iemand niet te dichtbij komen. Hij of zij geeft vaak de schuld aan de ander, zij zijn het probleem. Mensen die saboteren kijken niet snel naar zichzelf.   
  • Hulpbehoevend: deze persoon gaat snel in een relatie. Ze delen bijvoorbeeld veel informatie over zichzelf. Op deze manier hoopt diegene dat iemand dan niet weg gaat en een creëert op deze manier een vals gevoel van zekerheid. Dit biedt een structuur waarin iemand met meer zekerheid een echte relatie kan opbouwen.  
  • Vermijding: iemand isoleert zich volledig van partners, vrienden of familie omdat ze bang zijn dat ze gekwetst worden. Deze vorm van verlatingsangst lijkt op sabotage en geeft een gevoel van controle.  

Er zijn een aantal kerngedragingen die passen bij verlatingsangst. Hieronder vallen bijvoorbeeld bang voor intimiteit en ruzie maken of manipuleren om je partner te testen. Dit is geen manier om de relatie te beëindigen, maar een manier om vertrouwen op te bouwen.  

Hoe verminder je verlatingsangst?  

Hieronder lees je een aantal tips waardoor je je verlatingsangst kunt verminderen:  

  1. Accepteer wie je bent en dat je hier moeite mee hebt. Probeer niet terug te lang stil te staan bij het verleden en wat je had kunnen veranderen. Je hebt daarentegen wel controle over je gedrag in de toekomst.  
  2. Analyseer waar de verlatingsangst is begonnen en hoe het nu nog invloed op je heeft. Bijvoorbeeld een scheiding van je ouder of iemand die is vreemdgegaan. Onthoud dat dit niet jouw keuze was en het niets zegt over andere kwaliteiten die jij bezit. 
  3. Als er iets gebeurt waarbij je het gevoel hebt dat iemand je gaat verlaten? Stop en analyseer de situatie. Is het rationeel om te denken dat iemand mij gaat verlaten? Of is er iets anders gebeurd? Probeer dit niet te onderzoeken door je partner te testen of te manipuleren, maar vraag open en eerlijk wat iemand denkt en hoe jij je voelt.  
  4. Als je last hebt van verlatingsangst, kan het zijn dat je jezelf aan de kant zet zodat je je kan focussen op wat jij denkt dat de ander nodig heeft. Hierdoor kunnen je jezelf verwaarlozen. Je hebt bijvoorbeeld geen tijd meer voor jezelf of je vrienden. Dit zorgt alleen voor meer risico in de relatie.  
  5. Soms zijn je gevoelens en gedachten niet de realiteit. Je kunt de toekomst niet voorspellen. Ook al heb je het idee dat iemand je gaat verlaten of dat iemand niet van je houdt. Daag deze gedachten uit. Heeft de ander gezegd dat dit zo is of heeft diegene laten blijken dat dit zo is? Hoe heeft diegene dat gedaan? Hebben andere mensen dit ook gezien?  

Verlatingsangst kan ervoor zorgen dat je geen waardevolle en intieme relaties aan kan gaan met anderen, terwijl je dit wel graag wil. Samen met een psycholoog kun je onderzoeken waar je verlatingsangst vandaan komt en wat je eraan kan doen. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in of neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Impact van Studieschuld op Mentale Gezondheid

(8-12-2023)

De 'pech generatie' kampt grotendeels met een studieschuld. Dit kan gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Lees verder

Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

(6-12-2023)

Eigenwaarde hangt samen met hoe we ons over onszelf voelen, maar wat als je dit volledig laat afhangen van de mening van een ander? Lees verder

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

(1-12-2023)

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

(29-11-2023)

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder