Studieschuld is voor veel afgestudeerden een onvermijdelijk onderdeel van het streven naar hoger onderwijs. Terwijl het een middel is om academische doelen te bereiken, zijn er groeiende zorgen over de mogelijke gevolgen ervan op de mentale gezondheid van afgestudeerden. Onderzoek suggereert dat studieschuld niet alleen een financiële last is, maar ook een emotionele tol kan eisen.

Stress en angst

Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop studieschuld de mentale gezondheid beïnvloedt, is door het veroorzaken van stress en angst. De gedachte aan het terugbetalen van een aanzienlijke schuld kan overweldigend zijn, met studenten die zich afvragen hoe ze financieel stabiel kunnen blijven. Deze constante zorg kan leiden tot slaapstoornissen, angstgevoelens en zelfs depressie.

Prestatiedruk

Daarnaast kan de druk om te presteren onder de last van studieschuld aanzienlijk toenemen. Afgestudeerden voelen soms de noodzaak om snel een lucratieve baan te vinden, ongeacht hun passie of interesses. Dit kan leiden tot prestatiedruk en angst om niet aan de verwachtingen te voldoen, wat schadelijk is voor de mentale gezondheid op de lange termijn.

Keuzevrijheid

Een beperkte keuzevrijheid is een ander aspect dat de relatie tussen studieschuld en mentale gezondheid beïnvloedt. Afgestudeerden voelen mogelijk de druk om genoegen te nemen met banen die niet bij hun ambities passen, simpelweg om aan financiële verplichtingen te voldoen. Het gevoel van beperking kan een gevoel van verlies van controle en persoonlijke vervulling veroorzaken, wat nadelig is voor het mentale welzijn.

Op de lange termijn

De langdurige stress van het afbetalen van studieschulden kan een voortdurende uitdaging vormen. Het vooruitzicht van jarenlange financiële verplichtingen kan leiden tot een constante bron van stress, wat zijn tol kan eisen op de mentale gezondheid van afgestudeerden. Dit is vooral relevant omdat de impact van studieschuld niet slechts van korte duur is, maar een langdurige invloed kan hebben.

Merkbaar in meerdere aspecten

Studieschuld kan ook een domino-effect hebben op de algehele levenskwaliteit. De mogelijkheid om huisvesting, gezondheidszorg en andere basisbehoeften te bekostigen, kan ernstig worden belemmerd door de aanhoudende schuld. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, ontoereikendheid en zelfs isolatie, waardoor de mentale gezondheid verder wordt aangetast.

 

Hoewel studieschuld niet automatisch leidt tot mentale gezondheidsproblemen, benadrukt het groeiende bewijs dat er een verband kan zijn. Het is van belang dat afgestudeerden en beleidsmakers zich bewust zijn van deze potentiële impact en zoeken naar manieren om de druk te verminderen. Financiële educatie, adequate ondersteuningssystemen en beleidsmaatregelen die de last van studieschuld verminderen, kunnen allemaal bijdragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid van degenen die streven naar hoger onderwijs.

Merk je dat je zelf van dit soort gevoelens ervaart? Dit is niet iets om je voor te schamen. Mocht je vragen hebben betreffende de gevoelens die je ervaart, of heb je andere vragen? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in op onze website. Wij denken graag met je mee. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

(6-12-2023)

Eigenwaarde hangt samen met hoe we ons over onszelf voelen, maar wat als je dit volledig laat afhangen van de mening van een ander? Lees verder

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

(1-12-2023)

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

(29-11-2023)

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder

Het verschil tussen een angstaanval en paniekaanval

(29-11-2023)

Angst- en paniekaanvallen lijken hetzelfde, maar zijn toch verschillend. Lees er hier meer over! Lees verder