Cognitieve gedragstherapie is een van de meest gebruikte vormen van een psychologische behandeling. Het kan bij allerlei verschillende klachten worden toegepast. Ben je benieuwd wat het is en of jij er ook van zou kunnen profiteren? Lees dan verder.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie, ook wel afgekort naar CGT, is eigenlijk een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. CGT richt zich op de wisselwerking tussen je gedachten, je gevoel en je gedrag. Deze behandelvorm gaat ervan uit dat alles wat je denkt en doet elkaar beïnvloedt. Hoe je over een bepaalde situatie denkt, geeft je een bepaald gevoel, waar je je vervolgens weer naar gaat gedragen. Als je bijvoorbeeld denkt dat honden je gaan bijten of verwonden, dan zal je hier bang van worden en daarom deze dieren uit de weg gaan. Dit gebeurt vaak snel, zonder dat je je hier bewust van bent. Tijdens de CGT-behandeling brengen we dit in kaart.

Wat is cognitieve therapie?

Cognitieve therapie richt zich voornamelijk op je gedachten en gevoelens (cognities) en onderzoekt of deze gedachten juist zijn. Het kan goed zijn dat je bepaalde zaken door een negatief gekleurde bril bekijkt. Als je gedachten voornamelijk negatief gekleurd zijn, kun je je misschien voorstellen dat je je sneller angstig of somber voelt.

In de cognitieve therapie wordt met name gekeken naar deze (automatische) negatieve gedachten. Er wordt onderzocht of er een meer passende manier is van denken waardoor je je beter gaat voelen. Hiervoor kunnen bepaalde oefeningen worden meegegeven.

Wat is gedragstherapie?

Binnen de gedragstherapie staat je gedrag centraal. Je eigen gedrag beïnvloedt vaak hoe je je voelt. Als je bijvoorbeeld bang bent voor honden en je gaat deze dieren daarom uit de weg, zal je angst op de lange termijn eerder versterkt worden dan verminderd. Dit komt doordat je hierdoor eigenlijk geen kans krijgt om te ‘testen' of de angstige gedachte juist is.

In de gedragstherapie worden deze gedragspatronen in kaart gebracht en onderzocht. Vervolgens kijken we of er andere gedragspatronen zijn die mogelijk wel leiden tot het verminderen van de klachten. Om dit gedrag te oefenen, kan bijvoorbeeld een gedragsexperiment worden ingezet.

Wat zijn de voordelen van CGT?

  • Het is wetenschappelijk onderbouwd
  • Het is een relatief kortdurende behandeling
  • Het geeft inzicht in je manier van denken
  • Je leert nieuwe vaardigheden en handelingen

Bij welke klachten kan het worden ingezet?

CGT is een wetenschappelijk onderbouwde (evidence based) behandeling die kan helpen bij het verlichten van onder andere angstklachten, paniekklachten, burn-out klachten en depressieve klachten. Je eigen motivatie is een belangrijke voorwaarde voor het succes van de behandeling, want naast individuele gesprekken wordt er ook van je gevraagd om thuis oefeningen te doen (bijvoorbeeld het maken van een gedachtenschema/g-schema of het doen van een gedragsexperiment).

In de volgende blog zullen we een belangrijk onderdeel van CGT, namelijk het g-schema, verder toelichten.

Ben jij benieuwd of cognitieve gedragstherapie jou kan helpen? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Impact van Studieschuld op Mentale Gezondheid

(8-12-2023)

De 'pech generatie' kampt grotendeels met een studieschuld. Dit kan gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Lees verder

Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

(6-12-2023)

Eigenwaarde hangt samen met hoe we ons over onszelf voelen, maar wat als je dit volledig laat afhangen van de mening van een ander? Lees verder

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

(1-12-2023)

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Het verschil tussen een angstaanval en paniekaanval

(29-11-2023)

Angst- en paniekaanvallen lijken hetzelfde, maar zijn toch verschillend. Lees er hier meer over! Lees verder