Onzekerheid kan je leven behoorlijk verstoren. Je twijfelt over wat je kunt, wat je doet en wie je bent. Vaak ben je dan kwetsbaarder en heb je minder zelfvertrouwen. Iedereen heeft wel eens een keer met onzekerheid te maken. Maar als je dagelijks onzeker bent kan dit grote gevolgen hebben op je relaties, sociaal leven, gezondheid en werk. Je onzeker voelen, waar komt het eigenlijk vandaan en hoe kom je ervan af? Dat lees je in deze blog. 

Oorzaken van onzekerheid

Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn verschillende oorzaken die je onzeker kunnen maken: 

  • Lichamelijke veranderingen: Puberteit, veroudering of een menopauze. Maar ook als je ziek bent of een beperking hebt. Wat is je plaats in de maatschappij? Hoe gaat je toekomst eruitzien?  
  • Sociale eisen: Als je veel gepest bent dan krijg je een psychische knauw te verwerken als het gaat om je zelfbeeld. Je krijgt dingen te horen en dat kun je op den duur gaan geloven. Je krijgt een negatief zelfbeeld, wat voor onzekerheid kan zorgen. Sociale druk kan ook een rol spelen bij onzekerheid als het bijvoorbeeld gaat om een schoonheidsideaal. Dit kan ervoor zorgen dat je een verkeerd beeld krijgt van wat normaal is. Een schoonheidsideaal kan je ontzettend onzeker maken over je eigen lichaam. 
  • Financiële aspecten: Voldoende geld hebben om je onafhankelijk te voelen is prettig. Als je elke maand te veel op de centen moet letten om rond te komen van je budget dan nemen de gevoelens van onzekerheid toe. De vragen zoals 'Ga ik het deze maand wel redden?’ of 'Kan ik mijn kinderen wel een mooi cadeau geven dat ze graag willen?’ kunnen door je hoofd spoken als je het financieel niet breed hebt. Dit zorgt voor onzekerheid. 
  • Emotionele factoren: Wanneer je een slechte hechting hebt met je ouders dan kan dit ervoor zorgen dat je je onzeker gaat voelen. Als je een veilige jeugd hebt gehad met ouders die van je houden, dan voel je je gewaardeerd. Als dit niet het geval was en je hebt in je jeugd geen veilige hechting gehad, omdat ze bijvoorbeeld geheimen doorvertelden of er emotioneel/fysiek er niet voor je waren, dan kun je negatief over jezelf gaan nadenken. Dat lage zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je onzeker wordt. Dit kan tot op latere leeftijd nog doorwerken. 

Verschil onzekerheid en negatief zelfbeeld 

Het verschil tussen een onzekerheid en negatief zelfbeeld is dat je misschien onzeker bent over jezelf, maar ook over bepaalde keuzes die je moet maken. Je hebt veel twijfels over het hier en nu, maar ook over de toekomst. Een negatief zelfbeeld kan zo'n onzekerheid veroorzaken. Een negatief zelfbeeld betekent dat je een negatief beeld/idee hebt over jezelf. Het beeld van jezelf is dan onrealistisch. Dit kan je enorm onzeker maken. 

Wat kun je tegen onzekerheid kunt doen? 

  1. Schrijf je gedachten op: Ga op onderzoek uit waar de onzekerheid vandaan komt. Stel jezelf de volgende vragen: wanneer is dat angstige gevoel er? Wat is er gebeurd? Waar dacht ik aan? Met wie was ik aan het praten? Schrijf het op. Dit helpt bij het verwerken van je gevoelens. 
  2. Spreek het uit: Misschien is het niet altijd even makkelijk, maar probeer je gevoelens van onzekerheid uit te spreken naar een vriend of familielid. Dit werk namelijk relativerend. Door het delen van je gevoelens verlicht vaak de stress die je kunt ervaren. 
  3. Accepteer je onzekere gevoelens: Voel de gevoelens en probeer er geen oordeel aan te hangen. Vecht er niet tegen. Bekijk je gevoelens en accepteer ze als iets wat bij je hoort. 
  4. Aandacht voor het positieve: Probeer je ook te richten op positieve dingen in de situatie of je leven. Wat gaat er al goed in je leven? Wat deed je goed in de situatie? Ook al is het iets kleins, het doet ertoe. Het kan je helpen om te focussen op het positieve. 
  5. Actie: Doe de dingen die je eng vindt. Dit gaat je helpen om over je angsten te komen. Maak kleine stappen en wees niet te streng voor jezelf. Je bent immers aan het onderzoeken en proberen. Dat is al iets om trots op te zijn! 

Kom je er niet uit en heb je het gevoel dat je er hulp bij nodig hebt? Of lijdt je dagelijkse functioneren er onder? Een psycholoog kan helpen om dit probleem aan te pakken. Bij psycholoog.nl kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. Lees hier meer over onze werkwijze. Neem contact met ons op of plan een vrijblijvend adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Je eigenwaarde laten afhangen van anderen

(6-12-2023)

Eigenwaarde hangt samen met hoe we ons over onszelf voelen, maar wat als je dit volledig laat afhangen van de mening van een ander? Lees verder

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

(1-12-2023)

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is cognitieve gedragstherapie?

(29-11-2023)

In de blogserie over cognitieve gedragstherapie leer je alles over dit onderwerp. Lees in deze eerste blog wat het is en bij welke klachten het kan worden ingez… Lees verder

Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

(28-11-2023)

Het redderssyndroom is een uit de bocht gevolgen versie van hulpvaardigheid. De redder helpt iemand om onbewust het beschadigde zelfbeeld te herstellen. Lees in… Lees verder