Je bent wat je eet, zeggen ze wel eens. Dit is natuurlijk niet altijd waar, maar in recent onderzoek is naar voren gekomen dat hier toch een kern van waarheid in zit. Je woonomgeving en je dieet kunnen een negatief effect hebben op een aantal hersenfuncties. Lees er hier meer over! 

Dieet en woonomgeving 

Het is al langer bekend dat onze leefomgeving en onze dieetkeuzes invloed hebben op onze mentale gezondheid. Wanneer je weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je je lichamelijk en geestelijk minder goed voelen. In recent onderzoek is naar voren gekomen dat je woonomgeving en je dieet effect hebben op bepaalde hersenfuncties. Dit is vooral zo in een omgeving woont met een lage sociaaleconomische status, waar het inkomen laag ligt en de woonvoorzieningen laag zijn.  

In deze buurten is er, volgens het onderzoek, een mindere kwaliteit van voedselinname. De maaltijden bestaan vaker uit voedsel met hoge calorieën en veel transvetten. Daarnaast is er in deze omgevingen een hogere prevalentie van obesitas en worden sporten minder aangemoedigd dan in andere omgevingen.  

Gevolgen 

Waar je woont heeft niet alleen invloed op je dieet. Uit het recente onderzoek blijkt dat je leefomgeving en dieet invloed hebben op het functioneren van je brein. Vooral het consumeren van transvetten kan een verandering veroorzaken in de cortex van je brein. In deze cortex bevinden zich verschillende functies zoals emotie, sociale interactie, het beloningssysteem en het verkrijgen en begrijpen van kennis. Dit zijn allemaal voorbeelden van hogere cognitieve processen die we allemaal dagelijks gebruiken.  

Wanneer deze functies in het brein niet goed werken, kan dat negatieve gevolgen hebben in het schoolse- en werkleven van iemand. Als je niet in staat bent om je emoties op een juiste manier te reguleren, is de kans groter dat je sneller met mensen in conflict komt. Op een efficiënte manier informatie binnenkrijgen, onthouden en begrijpen is essentieel voor een succesvolle schoolcarrière.  

Je woonomgeving en je dieet hebben dus een grote invloed op het functioneren van je brein en ook op je functioneren op de lange termijn. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je persoonlijkheid en andere mensen in je omgeving ook invloed hebben op jou.  

Hoe zorg ik ervoor dat mijn mentale gezondheid verbetert?  

Het verbeteren van je mentale gezondheid kan op veel verschillende manieren. Zoals je hierboven hebt gelezen is een gevarieerd en gezond dieet en voldoende beweging belangrijk om fysiek en mentaal gezond te zijn. Dit zijn dus stappen die je kunt ondernemen. Daarnaast kan het helpend zijn om sociaal contact te onderhouden met vrienden en familie.  

Wanneer je bijvoorbeeld problemen ondervindt met het beheersen en reguleren van emoties, kan het helpend zijn om emotie-regulatie therapie te volgen. Ook kan mindfulness helpen om je rustig te maken en na te denken over je gevoelens.  

Als je ergens mee zit, kan het fijn zijn dat je hier met iemand over kan praten. Deze persoon kan je een luisterend oor bieden en je misschien wat advies geven. Dit kan een vriend of familielid zijn. Soms is je probleem te ingewikkeld of weet je niet precies wat er met je aan de hand is. Dan kan het helpend zijn om hier met een psycholoog over te praten. Bij Psycholoog.nl kun je snel in contact komen met een psycholoog. Bij psycholoog.nl bieden wij online therapie voor lichte mentale klachten. Wil je hier meer over weten? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Neuroscience News. (2023). Neighborhood Woes: How living conditions impact brain structure and diet. Neuroscience News. https://neurosciencenews.com/neighborhood-diet-brain-23929/

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Impact van Studieschuld op Mentale Gezondheid

(8-12-2023)

De 'pech generatie' kampt grotendeels met een studieschuld. Dit kan gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Lees verder

Toe-eigenen en gebrek aan zelfdiscipline: schemadomein verzwakte grenzen

(6-11-2023)

Disfunctionele schema's kunnen ervoor zorgen dat we onszelf dingen toe-eigenen of een gebrek aan zelfdiscipline ervaren. Lees verder

Hoe houd ik mijn verwachtingen realistisch?

(21-9-2023)

Soms pakt een situatie niet helemaal uit zoals je had verwacht. Dit kan, maar soms was de verwachting onrealistisch. Lees hier meer over hoe je je verwachtingen… Lees verder

De rol van cultuur bij emoties

(20-9-2023)

Iedereen ervaart emoties. Hoe, op welk moment en de aanleiding voor de emotie kunnen echter verschillen per cultuur. Lees hier meer over de rol van cultuur bij… Lees verder