Het is zover: je nadert het einde van je behandeltraject. Maar ben je er eigenlijk wel klaar voor om alleen verder te gaan? Wat als je een terugval krijgt? Het kan lastig zijn om je therapie af te sluiten. Het einde van therapie gaat gepaard met een hoop vragen en onzekerheid. In deze blog lees je er meer over. 

Hoe lang duurt mijn behandeling? 

Er is geen “perfecte” lengte voor een behandeltraject. Dit hangt namelijk af van verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld de ernst van je klachten, de behandelvorm en hoe snel je aanpassingen kunt maken in je dagelijks leven. Toch kan het zijn dat je behandeling een stuk langer duurt dan je oorspronkelijk in gedachten had. Bij een terugval, bijvoorbeeld, kan het zijn dat je tóch nog iets meer hulp nodig hebt. Niks mis mee natuurlijk, herstel gaat immers nooit in een rechte lijn.  

Over het algemeen werk je tijdens je therapiesessies toe naar bepaalde doelen. Wanneer deze doelen bijna bereikt zijn kan dit een goede indicatie zijn dat de behandeling tot een einde gebracht kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat je je problemen zelf kunt aanpakken. Het stoppen van therapie zal niet plotseling gaan. Vaak wordt dit van tevoren met de cliënt besproken en wordt het aantal sessies langzaam afgebouwd. 

Moet alles opgelost zijn? Nee, niet per sé. Wel is het belangrijk dat je zelf verder kunt werken aan je doelen en dat je jezelf staande kunt houden. Soms kan het juist goed zijn om zelf verder te werken. Misschien heb je ook wel een andere manier van therapie nodig en ga je verder bij een nieuwe behandelaar. 

Gemengde gevoelens 

Het kan lastig zijn om je behandeltraject af te sluiten. Zo kan dit bijvoorbeeld leiden tot gemengde gevoelens. Van de ene kant ben je trots op jezelf dat je straks weer zonder hulp verder kunt, maar dit kan ook een hoop onzekerheid oproepen. Kan ik het wel zelf? Wat als ik een terugval krijg? Dit kun je het best met je behandelaar bespreken. Samen met je behandelaar maak je een terugvalpreventieplan en maak je afspraken hoe je contact kunt opnemen als het toch weer slechter gaat. Ook is het niet raar als je het gevoel hebt je behandelaar te gaan missen, dit is immers de persoon met wie je voor lange tijd al je gedachten en gevoelens hebt besproken! Ook hier kun je het best open over zijn met je behandelaar, zodat jullie dit kunnen verwerken. 

 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een (nieuwe) psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

Ik kan het niet en ik durf het niet

(8-11-2023)

In de schematherapie zijn er een aantal schema's ontwikkeld die inzicht geven in bepaald gedrag. In deze blog wordt de verzwakte autonomie en verzwakte prestati… Lees verder

Onverbondenheid en afwijzing

(1-11-2023)

Schema's kunnen ons doen geloven dat wij niet goed genoeg zijn, anderen ons gaan verlaten, misbruiken of verwaarlozen. Lees verder

Movember: de maand van de mannelijke gezondheid

(1-11-2023)

De mentale gezondheid van mannen wordt in november extra onder de loep genomen. Lees hier meer over het belang van de mentale gezondheid van mannen! Lees verder