Relaties zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Een parapluterm die wordt gebruikt voor niet-monogame relaties is ethische non-monogamie. Met deze relatievorm gaan ook een aantal overtuigingen gepaard die afwijken van het traditionele plaatje. EFT is een therapievorm die kan helpen om de relatie met jezelf en met anderen te verbeteren.  

Wat is ethische non-monogamie?  

Ethische non-monogamie is een paraplubegrip voor relaties waarbij alle betrokkenen instemmen met de optie tot intimiteit met anderen. Ethische non-monogamie kan veel verschillende vormen aannemen. Je kunt bijvoorbeeld uitsluitend seksueel contact hebben met anderen, denk bijvoorbeeld aan swingers. Daarnaast kan het ook zo zijn dat drie mensen een exclusieve relatie aangaan. Dit heet polyfidelous triad.  

Het bekendste voorbeeld is misschien wel polyamorie. In deze relatievorm zijn de betrokkenen zowel emotioneel al romantisch verwikkeld in een relatie met meerdere mensen tegelijk. Het is hierbij belangrijk dat alle betrokken partijen instemmen met de relatievorm, en dat er open en eerlijke communicatie is. Daarnaast is het als individu belangrijk om duidelijke afspraken te maken en goed je grenzen aan te geven.  

Welke overtuigingen hebben mensen die ethisch non-monogaam zijn? 

Sommige mensen denken dat het hebben van een ethische non-monogame relatie een keuze is die iemand kan maken, omdat er voor diegene bepaalde voordelen aan hangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aangaan van meerdere seksuele contacten. Toch zijn er ook mensen die denken dat ethische non-monogamie een filosofie is waar je naar kunt leven. Enkele overtuigingen van mensen die een ethisch non-monogame relatie aangaan kunnen zijn:  

  • Volledig jezelf kunnen zijn en dit ook wensen voor je partner(s). Geen oordelen geven aan behoeftes, maar ze objectief kunnen zien. Deze behoeftes mogen ook open en eerlijk besproken worden.  
  • Deze mensen kunnen de overtuiging hebben dat liefde oneindig is. Het is niet iets dat uitsluitend aan een persoon gegeven kan worden of ‘op’ kan gaan.  
  • Zelf de regie hebben op welke relatievorm het beste aansluit bij jou behoeften. Dit kunnen deze mensen ook open en eerlijk delen met mensen die dezelfde overtuigingen delen.  
  • Iedereen is wel eens angstig of jaloers in een relatie. Mensen met de ethisch non-monogame filosofie zien dit als een kans om hiervan te leren en te onderzoeken waar deze onzekerheden vandaan komen, zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen.  

De rol van EFT in ethische non-monogamie 

Welke soort relatie we dan ook hebben, bijna iedereen kent hierin moeilijkere periodes. Dit is onderdeel van het leven. EFT (Emotionally Focused Therapy) kan hierbij helpen. Het is een vorm van therapie die zich richt op het vergroten van zelfacceptatie en het gevoel van eigenwaarde. Tijdens de therapie onderzoek je je emoties en krijg je tools om hier beter mee om te gaan. De focus ligt bij het herstellen van de relatie met jezelf.  

De thema's die aan bod komen bij EFT overlappen met de overtuigingen die gedeeld worden door mensen die geloven in ethische non-monogamie. Wanneer je in een van deze relatievormen geïnteresseerd bent, kan het best een uitdaging zijn. Je wordt geconfronteerd met je eigen gedachtes en gevoelens. EFT kan hier ondersteuning bij bieden.  

In elke relatie ontstaan wel eens problemen. Vaak kan dit snel opgelost worden, maar soms is hier meer voor nodig. Hulp van een psycholoog kan hierbij helpend zijn. Bij Psycholoog.nl geven wij geen EFT en relatietherapie, maar voor relatieproblemen op individueel gebied kunt u gerust contact met ons opnemen. Plan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psychologen. Zo kan je vanuit het comfort van je eigen ruimte de sessies volgen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

(1-12-2023)

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

(28-11-2023)

Het redderssyndroom is een uit de bocht gevolgen versie van hulpvaardigheid. De redder helpt iemand om onbewust het beschadigde zelfbeeld te herstellen. Lees in… Lees verder

Eigen regie: grip op je klachten

(17-11-2023)

5 tips om meer grip te krijgen op je klachten en eigen regie te hebben over je herstel. Lees verder