Iedereen kent het stereotype beeld van het stuiterende jongetje met AD(H)D. Toch gaat dit beeld voor de meeste gevallen niet op. Recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat meisjes minder vaak met AD(H)D worden gediagnosticeerd omdat hun symptomen er anders uitzien dan werd gedacht. Daarnaast manifesteert het zich bij sommige kinderen en volwassenen alleen in snel afgeleid of ‘dromerig’ zijn en is er doorgaans geen sprake van hyperactiviteit. We spreken dan ook wel van ADD, ofwel Attention Deficit Disorder. Letterlijk betekent dit dat mensen met ADD een tekort aan aandacht ervaren, maar is dit eigenlijk wel zo?

Wat zijn de symptomen van ADD?

ADD is een oude diagnose, die tegenwoordig niet meer wordt gegeven. Volgens huidige diagnostische modellen kunnen er drie vormen van AD(H)D worden onderscheiden: voornamelijk onoplettend, voornamelijk hyperactief en een combinatie van beide. ADD komt vrijwel het meest overeen met de voornamelijk onoplettende variant van AD(H)D.

Mensen met deze variant van AD(H)D hebben doorgaans veel problemen met concentratie en vinden het lastig zich voor lange tijd ergens op te focussen. Daarnaast maken zij sneller fouten in hun werk of verliezen of vergeten zaken. Ook is het lastig voor hen om taken te organiseren en raken zij doorgaans snel het overzicht kwijt. Hierdoor kunnen ze ook snel tussen taken wisselen.

Het is vrij lastig om AD(H)D te stellen bij volwassenen. Het kan zich namelijk erg anders manifesteren dan bij kinderen en door een gebrek aan onderzoek kan dit niet altijd correct worden vastgesteld. Daarnaast heeft een volwassene vaak manieren ontwikkeld om met hun symptomen om te gaan, en is dit minder merkbaar voor de buitenwereld.

Hoe ontstaat AD(H)D?

Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar het ontstaan van AD(H)D, is er op het moment geen zekerheid over wat de oorzaak precies is. Wel is aangetoond dat het in de meeste gevallen erfelijk is. Op het moment zijn er twee hypotheses over het ontstaan van AD(H)D. Volgens sommige onderzoekers ontstaat AD(H)D door een tekort aan dopamine, een stof die zorgt voor motivatie, in het brein. Daarnaast hebben andere onderzoekers aangetoond dat het mogelijk is dat de prefrontale cortex onderontwikkeld is bij mensen met AD(H)D. De prefrontale cortex is het deel van het brein dat betrokken is bij planning en organisatie.

Is het wel echt een tekort aan aandacht?

Het brein van mensen met AD(H)D werkt in sommige opzichten heel anders dan in de huidige samenleving als normaal wordt gezien. Hoewel we bij ADD doorgaans spreken van een tekort aan aandacht, zijn er bepaalde onderzoekers en ADD’ers die dit betwisten. Zij beargumenteren dat mensen met AD(H)D geen tekort aan aandacht hebben, maar juist moeite hebben deze te reguleren. Dit verklaart ook waarom zij wel voldoende aandacht hebben voor dingen die hen interesseren, of zelfs in een hyperfocus terecht kunnen komen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Label of geen label, het is natuurlijk vervelend als je je aandacht niet kan gebruiken zoals jij dat zou willen. Over het algemeen bestaat behandeling voor AD(H)D uit medicatie zoals ritalin, concerta of dexamphetamine. Deze medicaties verhogen het level van dopamine in het brein. Echter werkt medicatie niet voor iedereen, en sommigen proberen liever eerst andere manieren. Cognitieve gedragstherapie wordt ook vaak toegepast bij mensen met AD(H)D. Daarnaast zijn er verschillende coaching technieken die erg effectief zijn gebleken in het verlichten van symptomen met AD(H)D.

Heb jij last van deze klachten en ben jij op zoek naar een psycholoog of coach? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

Veelvoorkomende misverstanden over ADHD

(28-11-2023)

ADHD is een bekende stoornis, maar er bestaan nog altijd misverstanden over. Lees er hier meer over! Lees verder

Het gebruik van een pilletje om beter te studeren

(23-11-2023)

Het gebruik van zogeheten 'study drugs' is de afgelopen jaren flink toegenomen. Studenten maken vaker gebruik van niet-voorgeschreven medicatie om beter te conc… Lees verder

Movember: de maand van de mannelijke gezondheid

(1-11-2023)

De mentale gezondheid van mannen wordt in november extra onder de loep genomen. Lees hier meer over het belang van de mentale gezondheid van mannen! Lees verder