Heb je last van een probleem met een naaste? Of kamp je zelf met een psychisch probleem en heb je behoefte aan betrokkenheid van een naaste in de behandeling? In dat geval kan systeemtherapie mogelijk een uitkomst bieden. In dit blog lees je meer over wat systeemtherapie is en waarom het zo goed werkt. 

Wat is systeemtherapie? 

Systeemtherapie wordt ook wel relatie- of gezinstherapie genoemd. Het is een vorm van psychotherapie, waarbij belangrijke naasten worden betrokken bij de therapie. Dit kan de partner zijn, maar het kan ook een kind, broer, zus, ouder, vriend of collega betreffen.  

Bij systeemtherapie is er veel aandacht voor de patronen van interactie tussen jou en je naaste. Er wordt van uit gegaan dat problemen nooit op zichzelf staan, maar dat de sociale, relationele en culturele context altijd een rol speelt bij het ontstaan en de instandhouding van de problemen.  

Jouw systeem bestaat uit je leefsituatie en relaties en dit systeem heeft invloed op je problemen. Tijdens de systeemtherapie is er daarom ook veel aandacht voor de invloed die omgevingsfactoren hebben op het probleem en op de betrokkenen. Voorbeelden van omgevingsfactoren zijn de werksituatie, familie, religie en cultuur. 

Systeemtherapie kan de nadruk leggen op het veranderen van hoe jij en je naaste met elkaar omgaan, maar ook op het veranderen van hoe jullie tegen het probleem aankijken. Het doel van systeemtherapie is om je ervan bewust te worden hoe jullie op elkaar reageren en meer zicht te krijgen op de invloed die jullie op elkaar hebben. 

Waarom werkt systeemtherapie? 

Hoewel je bij systeemtherapie waarschijnlijk snel denkt aan het behandelen van problemen in de relatie met naasten, kan systeemtherapie in een bredere context worden ingezet. Ook bij verslavingen, eetstoornissen, angststoornissen, dwangstoornissen en stemmingsstoornissen is gebleken dat systeemtherapie effectief is.  

Systeemtherapie lijkt zo goed te werken bij verschillende problemen, doordat de motivatie beter wordt, wanneer naasten bij de behandeling worden betrokken. Hierdoor treedt er sneller herstel op. Daarbij wordt het risico op verergering of terugkeer van problemen kleiner, wanneer betrokkenen elkaar beter begrijpen en ondersteunen.  

Wil je hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Bronnen: 

https://www.alfredlange.nl/publications/pdf/Lange_Systeemtherapie2014_H7.pdf 

http://www.directievetherapie.nl/downloads/DT-24-01-76.pdf 

https://www.tijdschriftsysteemtherapie.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/ST-33-2-03/De-toepasbaarheid-van-contextuele-interventies-in-systeemtherapie 

 

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De effecten van stigmatisering van mentale aandoeningen

(7-12-2023)

Er hangt nog steeds een stigma boven psychische aandoeningen. Lees hier meer over de gevolgen van deze stigmatisering. Lees verder

De Feestdagen en Hechtingsproblematiek

(1-12-2023)

De Feestdagen zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend zo feestelijk. Lees verder

Altijd maar willen helpen: het redderssydroom

(28-11-2023)

Het redderssyndroom is een uit de bocht gevolgen versie van hulpvaardigheid. De redder helpt iemand om onbewust het beschadigde zelfbeeld te herstellen. Lees in… Lees verder

Ethische non-monogamie en EFT

(22-11-2023)

Relaties zijn er in alle soorten en maten, zo ook ethische non-monogamie. Lees hier meer over deze relaties en welke rol EFT hierin kan spelen. Lees verder